Amako, al meer dan 50 jaar topkwaliteit!

In 1936 verhuisde de schoenmakende broers Kops van Kaatsheuvel naar Berghem en Schaijk om zich daar te vestigen als plaatselijke schoenmaker. Gerrit Kops en zijn vrouw Sien Dingemans starten een schoenmakerij in Schaijk na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de schoenindustrie van Kaatsheuvel. Gerrit herstelde schoenen en deed nog stikwerk thuis voor schoenfabrieken in Kaatsheuvel. Jan Kops was het oudste kind van dit gezin en werd nog in Kaatsheuvel geboren, de rest van het gezin in Schaijk. Alleen Jan en Theo Kops zijn nog doorgegaan in het schoenmakers vak. Theo runde jarenlang de schoenwinkel in Schaijk en had een hakkenbar in Arnhem. Jan Kops behaalde al zijn benodigde schoenmakers diploma’s en was al op jonge leeftijd een zelfstandig schoenmaker die met een bakfiets zijn klanten afging om herstelwerk te verrichten. Later trouwde Jan met Annie van den Berg uit Volkel, en samen starten ze in 1964 schoenfabriek AMAKO in Uden. Inmiddels was dochter Marianne geboren, vandaar de naam: AnnieMArianneKOps AMAKO. Nadat zoon Gerton was geboren verhuisde het gezin in 1968 terug naar een nieuw huis en fabriek aan de Burg.de Grootstraat 13 te Schaijk. Hier werd het bedrijf uitgebouwd en maakte ze vele duizenden kindersandaaltjes.

Jan Kops

Jan Kops behaalde al zijn benodigde schoenmakers diploma’s en was al op jonge leeftijd een zelfstandig schoenmaker die met een bakfiets zijn klanten afging om herstelwerk te verrichten.

Hetzelfde… maar dan anders
In de jaren 80 sloeg de crisis ook hard toe in de schoenindustrie door import uit lage loon landen. Nadat AMAKO veelal werkte voor grote grossiers en fabrieken, veranderde ze eind jaren 80 hun strategie. Er werden 2 vertegenwoordigers op pad gestuurd direct naar de winkeliers met een eigen AMAKO collectie bestaande uit heren schoenen /sandalen en de bekende Zweedse muilen. Deze schoenen en muilen werden gemaakt op de flexibele maakwijze die wij tot op heden nog altijd trouw gebleven zijn. Door de crisis was zoon Gerton na zijn militaire dienstplicht in een andere bedrijfstak terechtgekomen. Maar in 1994 kwam hij terug om het bedrijf over te nemen. Met zijn vrouw Willianne Manders richtten zij Kops schoenen VOF op en bouwde in 2000 een nieuwe fabriek in Schaijk. Van hieruit werden nieuwe ideeën geboren.

Niets hetzelfde..
Inmiddels zijn we jaren verder en zijn we er trots op wat we tot nu toe op de kaart hebben gezet. Door vast te houden aan de flexibele maakwijze en eigen niet alledaagse ideeën hebben we een nieuwe markt gevonden die blijkbaar erg gewaardeerd wordt onder onze klantenkring. De flexibele maakwijze is erg arbeidsintensief maar het resultaat en de pasvorm zijn dan ook subliem te noemen, ook het vakmanschap is hierin goed te zien. Serie werk is er alleen nog van de Zweedse muilen die in vele modellen  kleuren en maten op voorraad staan.